Zo surf je anoniemer

Vast heel herkenbaar, je zoekt online naar airBnB woningen in Corsica en de dagen daarna verschijnen er op allerlei websites advertenties met aanbiedingen over Corsica. Dat komt omdat internetbedrijven je bewegingen tracken. Facebook, Google en advertentienetwerken bewaren je surfgedrag via cookiebestanden en stukjes code op je pc, tablet of smartphone.  Zo wordt een uitgebreid profiel over je gemaakt. Google kan bijvoorbeeld zien wat je zoekt (Google Search), waar je bent geweest (Google Maps) welke video’s  je hebt bekeken (YouTube) en dit klantenprofiel kan aan iedereen doorverkocht worden. Websites zijn verplicht toestemming te vragen voor het gebruik van tracking cookies. In theorie kun je die weigeren maar in de praktijk is dat lastig. Ga je niet akkoord dan weigert de website je vaak toegang.

Hoe voorkom je dat websites je eindeloos achtervolgen?

1 Gebruik een adblocker Een adblocker is een programmaatje of app die bepaalde inhoud van websites blokkeert, zoals reclamefilmpjes of trackers die surfgedrag volgen. De meeste adblockers maken het surfen ook sneller doordat je geen advertenties of andere reclameboodschappen meer hoeft te downloaden. Het zou 30 tot 40% databesparing moeten opleveren. Goed nieuws voor je databundel. Bijvoorbeeld uBlock Origin is een goede adblocker.

 2 Wissel van zoekmachine Google is veruit de meest gebruikte zoekmachine. Maar telkens als je met Google iets opzoekt wordt dit toegevoegd aan je profiel. Als je liever niet hebt dat je zoekresultaten worden opgeslagen kun je beter een alternatieve en privacyvriendelijke zoekmachine gebruiken, zoals startpage.com, deze werkt met een beveiligde website, verzamelt of deelt geen persoonlijke gegevens en laat je cookievrij zoeken. Daarbij gebruikt het de database van Google zonder je informatie te delen.

3 Controleer de bevoegheden van je apps Je kan ook eens je favoriete apps op je smartphone onder de loep nemen, want het kan zijn dat een app toegang heeft tot je camera en daar eigenlijk niets te zoeken heeft. Dat WhatsApp toegang wil toe je camera is logisch, als een spelletje dat wil natuurlijk niet.

4 Versleutel je verbinding met een VPN Websites lokaliseren je ook op basis van je IP-adres. Dat kun je omzeilen door een VPN (Virtueel Privé Netwerk) te gebruiken. Een VPN biedt vooral veiligheid op openbare WIFI-netwerken. Een lijst van aanbevolen VPN-diensten is lastig, want die wisselen nogal.

5 Verwijder de cookies Cookies van je pc verwijderen is eenvoudig. Voor Firefox klik je bijvoorbeeld op de 3 streepjes rechtsboven, kies je ‘opties’ (Windows) of ‘voorkeuren’ (Mac) daarna privacy & beveiliging, vervolgens individuele cookies verwijderen en druk je in het pop-op menu op ‘alles verwijderen’. Bedenk wel dat je op sommige websites dus wel gewoon opnieuw moet inloggen. Je kunt je browser ook opdracht geven om alle cookies te weigeren maar dan zullen sommige websites onbruikbaar worden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s